Seminarium "Zdrowa żywność – od rekomendacji do samoregulacji"

dodane dnia: 2024-05-17 przez: zoko
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2024-05-20
Organizatorzy zapraszają na seminarium "Zdrowa żywność – od rekomendacji do samoregulacji".

Zdrowa żywność, regulacje dotyczące jej jakości, standardy oraz normy etyczne w sektorze żywnościowym - o tym rozmawiać będą uczestnicy seminarium, jakie 20 maja 2024 r. (poniedziałek) odbędzie się na Wydziale Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. Spotkanie organizowane jest w ramach projektu "Społeczna percepcja zdrowej żywności w świetle interdyscyplinarnej pewności naukowej". Jednym z gości wydarzenia będzie popularyzatorka wiedzy o zdrowym odżywianiu Katarzyna Bosacka.

Jak mówią organizatorzy, obecnie obserwujemy rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością, co wynika z coraz powszechniejszej tendencji do dbania o zdrowie.

- To zainteresowanie znajduje swoje odzwierciedlenie w działaniach przedsiębiorstw, które starają się, aby ich produkty spełniały najwyższe standardy jakości i były zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Niektóre firmy decydują się nawet na podjęcie działań związanych z regulacjami dobrowolnymi, takimi jak samoregulacja lub współregulacja. Jednak aby wdrożyć te regulacje, niezbędne są wyniki badań naukowych. Stąd inicjatywa organizacji niniejszego seminarium – wyjaśnia prof. Maciej Perkowski z Fundacji Prawo i Partnerstwo, która jest inicjatorem projektu.

W pierwszym panelu, zatytułowanym „O zdrowej żywności w teorii i praktyce”, przedstawione zostaną rekomendacje wynikające z projektowych badań interdyscyplinarnych. Jednym z prelegentów w tej części seminarium będzie Katarzyna Bosacka, znana m.in. z programu "Wiem, co jem", która na co dzień popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania. W panelu drugim, pt. "Samoregulacja w obszarze zdrowej żywności", uczestnicy seminarium będą mieli okazję wysłuchać wykładu specjalistki w obszarze samoregulacji w sektorze żywnościowym, dr Justyny Nowak. Dr Nowak przedstawi referat pt. "Czy tylko sygnatariusze mają przestrzegać Kodeksów Dobrych Praktyk? – rozszerzona skuteczność samoregulacji na przykładzie branży spożywczej".

Po referacie rozpocznie się część dyskusyjna, w której wezmą udział naukowcy z różnych dziedzin oraz publiczność. Rozmowy będą dotyczyły tego, jak wyniki badań naukowych mogą znaleźć odzwierciedlenie w regulacjach dobrowolnych, służąc społeczeństwu, w jaki sposób nauka może wspierać tworzenie standardów oraz norm etycznych w sektorze żywnościowym oraz jakie korzyści niesie to dla przedsiębiorców i konsumentów. Uczestnicy dyskusji przyjrzą się również temu, jak zaangażowanie konsumentów oraz producentów może wpływać na skuteczność i zakres samoregulacji dotyczących produkcji i handlu żywnością.

Organizacja seminarium została dofinansowana z programu Ministra Edukacji i Nauki pod nazwą "Nauka dla Społeczeństwa".

Rozpoczęcie: godzina 12:00

Wstęp wolny
Miejsce imprezy
ul. Mickiewicza 1
15-213 Białystok

 Patronujemy
1196 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39